Trias Tegelwand Schoenenkwartier Waalwijk

Trias Tegelwand Schoenenkwartier Waalwijk

CIVIC ontwierp voor het Schoenenkwartier te Waalwijk een renovatie met uitbreiding. Voor de entree van het museum gaven zij la-di-da  design & Architecture ( Laura van Santen en Diederik de Koning) de opdracht om samen met Cor Unum een experimentele tegelwand te ontwikkelen. De wand moest niet alleen als expositieruimte maar ook als ruimtelijke scheiding van het maker’s lab, de garderobe, de keuken, en het café dienen.

La-di-da werkt graag samen met werkplaatsen op de schaal van het architectonisch halffabricaat: waar ruimte en gebruik ontworpen worden door de architect, is het productieproces van toegepaste materialen zelf een aparte uitdaging. De klei van Cor Unum wordt vermengd met afvalglazuur, waardoor de tegel sterk wordt en in kleur varieert. In plaats van een tegel te gebruiken uit een catalogus is gebruik gemaakt van ambacht uit de streek. Dit geeft de ruimte een eigen karakter en bindend vermogen.

Verhaal tegels Laura van Santen

Ontwerper Laura van Santen ontwikkelde met Cor Unum een serie driedimensionale driehoekstegels.

De stabiele vorm van de driehoek is van oudsher een symbool voor keramiek, een passend formaat voor triaxiale glazuurproeven en tevens een basis voor complexe mozaïeken. De driehoekstegels van Laura van Santen variëren in reliëf waardoor verschillende texturen en patronen ontstaan. Door gebruik te maken van halve tegels wordt het bovendien mogelijk om ronde wanden te betegelen.

 

 

 

Klei en Glazuur

Cor Unum heeft een klei ontwikkeld die gemengd wordt met hun glazuur afval, waardoor een beige tint ontstaat die telkens anders is, afhankelijk van de productie. Doordat er een hoog percentage glas door de klei wordt gemengd is deze zeer sterk. Samen proberen Cor Unum en Laura ambachtelijke, lokale, kwalitatieve fabricage te verbinden met architectuur van de lokale culturele sector.

Afhankelijk van het hergebruikte materiaal en de hand van de maker zal elke tegel er nét wat anders uitzien. Zo kunnen wanden gevormd worden waarbij niet de vingerafdruk van de machine te zien is, maar die van de maker en de klei.

 

 

Tria Tegels

De tegels zijn in verschillende uitvoeringen:

  • Glad
  • Relief
  • Ongeglazuurd
  • Geglazuurd
  • Hele tegel
  • Halve tegel

In de afbeelding de verschillende uitvoeringen van glad tot relief.

 

De tegels zijn ook te verkrijgen voor particulieren in onze webshop. Neemt u alvast een kijkje.

TRIA Tegel Ongeglazuurd

TRIA Tegel Bewerkt

TRIA Tegel Geglazuurd

Mocht u belangstelling hebben, neemt u dan contact op met onze medewerkers om de details te bespreken.

Zoek door onze collectie

Sluiten